Retningslinjer for opnåelse af fradrag som følge af manglende klargøring

2024-09-30 12:01SkatteforvaltningenSKM-meddelelseAfgift
Dato for udgivelse
2024-09-30 10:01
Dato for afsagt dom / kendelse / afgørelse / styresignal
2022-07-12 22:00
SKM-nummer
SKM2024.480.MOTORST
Myndighed
Skatteforvaltningen
Ansvarlig styrelse
Motorstyrelsen
Sagsnummer
23-1191360
Dokument type
SKM-meddelelse
Overordnede emner
Afgift
Overemner-emner
Motor - Registrerings- og vejbenyttelsesafgift + Motor - Indregistrering og vægtafgift
Emneord
Værdifastsættelse af brugte køretøjer, fradrag for manglende klargøring
Resumé

Motorstyrelsen ændrede i 2022 praksis for, hvornår et brugt køretøjs vedligeholdelsesstand skal vurderes i forbindelse med værdifastsættelse. Det betyder, at der som udgangspunkt ikke gives et klargøringsfradrag. Denne meddelelse beskriver, hvornår det alligevel er muligt at opnå fradrag for manglende klargøring, og hvordan man skal dokumentere dette.

Reference(r)

Registreringsafgiftslovens § 10

Registreringsafgiftsbekendtgørelsens § 26

Hjemmel

Registreringsafgiftsloven

Registreringsafgiftsbekendtgørelsen

Henvisning

Den juridiske vejledning 2024-2, afsnit I.A.1.5.3.1.2

Beskrivelse

Baggrunden for meddelelsen

Motorstyrelsen offentliggjorde den 13. juli 2022 et styresignal, hvor det administrativt bestemte klargøringsfradrag blev afskaffet som et fast fradrag. Begrundelsen for afskaffelsen var, at Motorstyrelsen med styresignalet ændrede praksis. Den ændrede praksis betyder, at et køretøjs vedligeholdelsesstand vurderes på tidspunktet for registrering og ikke på tidspunktet for toldsyn.

Klargøringsfradraget blev givet, fordi de forhandlerannoncerede køretøjer, som en værdifastsættelse normalt tager udgangspunkt i, som klar hovedregel er salgsklargjorte, hvilket ikke er tilfældet for det køretøj, som skal værdifastsættes. Med klargøringsfradraget blev der taget højde for denne forskel i værdien. Da de fleste køretøjer er klargjort, når de bliver registreret, har praksisændringen medført, at det i langt de fleste tilfælde ikke længere vil være berettiget at give et klargøringsfradrag.

Fradrag for manglende klargøring kan være berettiget i visse tilfælde

Følgende fremgår under styresignalets afsnit 5.2:

"Som anført i afsnit 4.2. kan der være ganske få tilfælde, hvor et køretøj ikke er salgsklargjort på tidspunktet for registrering. Klargøringsfradraget afskaffes også som et fast fradrag i disse tilfælde. Det vil dog være muligt at anmode Motorstyrelsen om en besigtigelse af køretøjet. Motorstyrelsen kan på baggrund af besigtigelsen give et konkret skønnet fradrag, hvis køretøjets stand berettiger hertil. Det vil være en forudsætning for et sådan fradrag, at det dokumenteres, at køretøjet ikke er salgsklargjort på registreringstidspunktet."

Nedenstående betingelser skal alle være opfyldt, hvis der skal kunne gives et fradrag efter den nye praksis:

  1. Køretøjet må ikke være klargjort på registreringstidspunktet.
  2. Værdifastsættelsen skal ske med udgangspunkt i forhandlerannoncerede køretøjer.
  3. Køretøjets vedligeholdelsesstand skal berettige til et fradrag.

Vedr. betingelse nr. 1

Det fremgår af styresignalet af 13. juli 2022, at registreringstidspunktet er det afgørende i forhold til at vurdere køretøjets vedligeholdelsesstand. Det er derfor afgørende for at opnå et fradrag, at køretøjet ikke er klargjort på registreringstidspunktet.

Vedr. betingelse nr. 2

Det lægges til grund, at det kun er forhandlere, som klargør køretøjer. Hvis værdifastsættelsen sker med udgangspunkt i privatannoncerede køretøjer, kan det ikke lægges til grund, at disse køretøjer vil være klargjorte. Derfor er det en betingelse, at værdifastsættelsen sker med udgangspunkt i forhandlerannoncerede køretøjer.

Vedr. betingelse nr. 3.

Et fradrag kan kun være berettiget, hvis det køretøj, som værdifastsættes, må antages at have en lavere værdi, fordi køretøjet - i modsætning til de forhandlerannoncerede køretøjer, som værdifastsættelsen tager udgangspunkt i - ikke er klargjorte på registreringstidspunktet.

Det betyder, at der skal være nogle forhold ved køretøjet, som har en betydning for værdien, og som vil blive udbedret i forbindelse med en klargøring. Eksempler på sådanne forhold er beskrevet nedenfor i afsnittet "Hvilke konkrete forhold ved et køretøj kan berettige til et fradrag?"

Det bemærkes, at køretøjer, der er under 6 måneder gamle (regnet fra tidspunktet for første registrering eller ibrugtagning), som klar udgangspunkt ikke vil være berettiget til et sådant fradrag.

Som det også er beskrevet i styresignalet, fremgår det af registrerings-afgiftsbekendtgørelsens § 30, stk. 3, at der ikke beregnes fradrag eller tillæg for vedligeholdelsesstand for køretøjer, som er under 6 måneder gamle regnet fra første registrerings- eller ibrugtagningstidspunkt. Baggrunden for denne bestemmelse er, at det må antages, at et næsten nyt køretøj ikke har gennemgået så væsentlige ændringer i standen, at det har betydning for køretøjets værdi.

Hvilke konkrete forhold ved køretøjet kan berettige til et fradrag?

Der skal være tale om forhold, som normalt vil blive udbedret ved en almindelig klargøring, og som har en betydning for værdien.

Kosmetiske forhold

Det er ikke tilstrækkeligt, at køretøjet er beskidt, snavset m.v., og at en klargøring alene omfatter en kosmetisk rengøring af bilen, herunder vask, støvsugning og pudsning af ruder. En kosmetisk rengøring i kombination med en polering og lakforsegling og eventuel sæderens og vinylpleje kan dog være tilstrækkeligt til, at der kan gives et fradrag. Det skal dog understreges, at køretøjets lak inden klargøringen skal være i en sådan stand, at en polering vil medføre en væsentlig forbedring af lakkens stand.

Mekaniske forhold

Klargøring, der er påkrævet for at køretøjet kan godkendes ved syn, har som udgangspunkt ikke indflydelse på, om et køretøj skal betragtes som mekanisk klargjort. Det skyldes, at køretøjet efter reglerne i registreringsafgiftsloven som minimum forudsættes at være i registreringsklar stand.

Mekanisk klargøring, som ligger ud over den mekaniske klargøring, der er påkrævet for at køretøjet kan godkendes ved syn, og som eventuelt kombineres med en mindre kosmetisk klargøring, vil som udgangspunkt også kunne berettige til et fradrag. Det kan fx være udskiftning af slidte bremser eller dæk.

Hvordan dokumenteres det, at betingelserne er opfyldt?

Det skal kunne dokumenteres, at bilen på registreringstidspunktet som følge af kosmetiske og/eller mekaniske forhold var i en sådan stand, at dette må antages at have betydning for værdien. Der skal være tale om forhold, som normalt vil blive udbedret ved en salgsklargøring.

Det fremgår af styresignalet af 13. juli 2022, at der kan gives et fradrag for manglende klargøring, hvis Motorstyrelsen besigtiger køretøjet og vurderer, at køretøjets stand berettiger til fradraget. Motorstyrelsen vurderer dog, at dokumentation, for at betingelserne er opfyldt for at opnå et fradrag, også kan være opfyldt på følgende måde ved billeddokumentation.

Billeddokumentation

Der skal foreligge billeddokumentation af bilen på registreringstidspunktet, hvor de omhandlede forhold tydeligt vises. Det kan fx være, at bremserne eller dækkene er meget slidte. Det kan også være, at lakken er så slidt eller beskadiget, at en polering og evt. lakforsegling normalt vil være påkrævet forud for et salg. Desuden skal billeddokumentationen indeholde et billede, hvor bilens stelnummer fremgår og det skal fremgå tydeligt af det samlede billedmateriale, at billederne er af sagens køretøj.

Det skal tydeligt fremgå, at billederne er taget på registreringsdatoen. Det er derfor et krav, at billederne dateres. Selvanmeldere skal gemme denne billeddokumentation i 5 år fra det regnskabsår, hvor køretøjet angives på månedsangivelsen. Dokumentationen skal fremvises, hvis Motorstyrelsen udtager værdifastsættelsen af køretøjet til kontrol. Motorstyrelsen kan afvise billeddokumentationen, hvis det vurderes, at de omhandlede forhold ikke fremgår tilstrækkeligt klart af billederne.

En selvanmelder kan også vælge at anmode Motorstyrelsen om en vurdering af, om billeddokumentationen kan berettige til et fradrag for manglende klargøring inden værdifastsættelsen foretages. Denne anmodning kan sendes via Skriv til os (erhverv) > Bil og motor > Registreringsafgift - Import, eksport og udenlandske køretøjer > Spørgsmål til import eller eksport. Du skal huske at vedhæfte billeddokumentation. Hvis Motorstyrelsen giver afslag på fradraget på baggrund af billeddokumentationen, kan selvanmelderen anmode Motorstyrelsen om en besigtigelse.

Hvis en selvanmelder har modtaget en afgørelse fra Motorstyrelsen, om at billeddokumentationen kan berettige til et fradrag for manglende klargøring, skal denne stadigvæk på registreringstidspunktet tage nye billeder af køretøjet, hvor de omhandlede forhold tydeligt vises.

Hvis Motorstyrelsen foretager værdifastsættelsen, skal billeddokumentationen indsendes i forbindelse med anmodningen om værdifastsættelse eller umiddelbart derefter. Motorstyrelsen kan vælge at indkalde køretøjet til besigtigelse, hvis billeddokumentationen ikke vurderes tilstrækkelig.

Størrelsen på fradraget

Det fremgår af Motorstyrelsens styresignal af 13. juli 2022, at Motorstyrelsen vil give et konkret skønnet fradrag i de tilfælde, hvor betingelserne er opfyldt.

I de tilfælde, hvor en selvanmelder selv vurderer, at betingelserne for at opnå fradrag er opfyldt, og derfor ikke indsender billeddokumentation til Motorstyrelsen, kan Motorstyrelsen ikke give et konkret skønnet fradrag. Det skyldes, at virksomheden selv angiver registreringsafgiften, uden at køretøjet forevises Motorstyrelsen.

Her er det Motorstyrelsens vurdering, at de tidligere satser for klargøringsfradrag på 3 pct., dog maks. 8.000 kr., kan anvendes. Dette skyldes, at denne procentsats generelt udtrykker den lavere værdi, som et køretøj har som følge af en manglende klargøring. I kombination med andre fradrag, fx fradrag for en vedligeholdelsesstand under middel eller fradrag for skiftende chauffører, er beløbsgrænsen fortsat 20.000 kr.

Læs mere i reglerne

  • Reglerne om værdifastsættelse af brugte køretøjer står i registreringsafgiftslovens § 10, og § 26-35 i registreringsafgiftsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1030 af 25. maj 2021)